Kuglof je u naše krajeve došao iz Austro-Ugarske, iako njegovo porijeklo nije potvrđeno. Neki tvrde da je austrijski, dok drugi da je francuski, a prema nekim dokazima kolač sličnog oblika postojao je još u starom Rimu. Kod nas je već tradicionalan u prosincu i tijekom božićnih blagdana, slično kao i božićni kruh stollen u Njemačkoj ili panettone u Italiji.
Ova biskvitna delicija izgleda kraljevski i svečano, a može se ukrasiti u stilu kojem želite. Osim što lijepo izgleda, može stajati dugo, a jede se uz kavu, čaj ili kuhano vino, a može biti i odličan doručak uz mlijeko. Isprobajte recept za čokoladni kuglof s višnjama.
Sastojci:
- 240 ml mlijeka
- 1 žličica bijelog vinskog octa
- 120 ml ulja
- 250 g šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 100 g tvrdog bijelog sira
- 400 g brašna
- 20 g kakaovog praha
- 1/2 žličice soli
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 100 g crne čokolade
- 160 g otopljenih višanja bez koštica
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 1 žličica ulja
- oko 25 trešanja, otopljenih ili ušećerenih
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160°. Namastite kalup za kuglof promjera 25 cm.
Pomiješajte mlijeko i ocat u blenderu i ostavite da odstoji 2-3 minute ili dok se ne zgruša. Dodajte ulje, šećer, ekstrakt vanilije i sir. Miješajte dok ne postane glatko. U veću zdjelu prosijte brašno i kakao, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te dobro promiješajte.
Čokoladu otopite na pari. Dodajte tekuće sastojke i sve sastojke miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i opet izmiksajte. Polovicu tijesta stavite u kalup i pospite polovicom višanja. Dodajte preostalo tijesto, pa utisnite preostale višnje u tijesto. Pecite kuglof 60 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi 30 minuta prije vađenja iz kalupa.
Neka se potpuno ohladi. Za dekoraciju u manjoj posudi otopite čokoladu i ulje i dobro promiješajte. Polovicu višanja odvojite sa strane, a ostatak umočite u čokoladu. Čačkalicama pričvrstite trešnje za vrh kuglice. Kuglof prelijte preostalom čokoladom. Dodajte preostale višnje i ostavite tortu u hladnjaku 30 do 45 minuta prije posluživanja.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice