Kad pomislimo na starinske kolače i slastice obično se sjetimo raskošnih kremastih kolača i torti čija je priprema dugotrajna i komplicirana, ali naše bake znale su i za brze i jednostavne, a preukusne recepte.

Oblatne su jednostavne za pripremiti, a ne trebate ni paliti pećnicu. Isprobajte stari recept za oblatne s orasima, oduševit će mališane, a vas će vratiti u lijepa stara vremena djetinjstva.

A kad poželite ukućane i goste iznenaditi raskošnijim desertom s oblatnama, isprobajte Pischinger tortu. Bečki slastičar Oscar Pischinger osmislio je recept za tortu od oblatni prelivenu čokoladnom glazurom koja je po njemu dobila ime.

Sastojci:

  • 1 pakiranje gotovih kora za oblatne
  • 500 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 125 g margarina
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 litra mlijeka
oblatne.jpeg
Shutterstock 

Priprema:

Mlijeko stavite da prokuha, dodajte šećer, margarin i vanilin šećer, pred kraj dodajte orahe. Kuhajte oko dva sata na laganoj vatri dok se ne dobije gusti karamel.

Nadjenite svaki list oblatne osim zadnjeg i na kraju pritisnite nečim težim da se zalijepe. Režite kad se ohladi.

 Izvor: Stil