Slatka definicija ljeta za ljubitelje sočnih pita nedjevenih ljetnim voćem upravo je pita koja se priprema od zrelih domaćih bresaka i svježeg sira. Razlog je jednostavan, sir i voće odlično se slažu, a slatkoća koja nastaje zagrijavanjem i pečenjem razvija se u divnim mirisnim okusima koji kvalitetu sira podižu na višu razinu. Zato, pripremite sastojke (sigurno većinu imate na kuhinjskim policama), odaberite zrele breskve, umijestite tijesto, nasjeckajte voće i ispecite! Ovako pripremljenu pitu poslužite još mlaku a ukoliko volite toplo hladne kombinacije dodajte i malo sladoleda od vanilije.

I savjet više, umjesto bresaka možete koristiti i nektarine.

Pita od bresaka i posnog sira

Sastojci:
Za tijesto

250 g brašna
½ žličice praška za pecivo
75g šećera
125 g maslaca
1 jaje

Za nadjev

400 g bresaka
200 g svježeg sira
2 jajeta
20 g praška za puding od vanilije
100 g šećera
½ žličice naribane korice neprskanog limuna
badem narezan na listiće

Priprema:
Pomiješajte brašno sa šećerom i praškom za pecivo. Dodajte jaje i maslac narezan na kockice pa sve lagano umijesite u prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na oko pola sata. Operite breskve, očistite ih i narežite na ploške (dio sačuvajte za ukras). Miksajte sir s jajima, praškom za puding, šećerom i koricom limuna dok ne nastane glatka smjesa. Kalup za pite (promjera od 24 centimetra) premažite maslacem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i prebacite ga u kalup. Nadjenite sirom, poslažite voće, pospite bademima te pecite oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, dok ne postane zlatnožuto. Po potrebi tijekom pečenja prekrijte aluminijskom folijom.