Pita s jabukama je kolač savršenog okus i mirisa koji će s lakoćom svatko napraviti. Pita s jabukama jedan je od najpopularnijih deserata i rijetki su oni koji joj mogu odoljeti. U nastavku pogledajte starinski recept za ovu slasticu.
Sastojci za tijesto:
400 g oštrog brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
200 g maslaca
2 žumanjka
Prstohvat soli
Po želji korica limuna
2 žlice kiselog vrhnja
Za nadjev:
800 g naribanih jabuka
Žličica cimeta
Po želji šećer
Za posipanje:
Po želji šećer u prahu
Priprema:
U posudu od miksera stavite brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i koricu limuna pa umijesite tijesto. Ako mijesite ručno, trljajte prstima maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice.
Dodajte žumanjke i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Jabuke ogulite i naribajte, dodajte šećer i cimet pa promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim dimenzija cca 20x30 cm premažite maslacem i pobrašnite. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta, prebacite je u lim i utisnite.
Razvaljajte i drugu polovicu tijesta. Rasporedite nadjev po prvoj i prekrijte ga drugom polovicom tijesta. Izbodite vilicom i pecite dok ne porumeni, oko 40 minuta. Pitu po želji posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.
izvor: uvijekgladna.com
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice