Kuhanje je užitak, ali često zahtjeva prethodnu pripremu, od nabavke svih potrebnih namirnica do samog procesa pripreme jela. Kad nemate vremena, ali ni ideja što kuhati, iskoristite ova 3 recepta za brze, lagane, ali jako ukusne obroke.
1. Špageti u umaku od rajčice
Sastojci:
- tjestenine po želji
- glavica luka
- češanj češnjaka
- 1 mrkva
- 500 ml umaka od rajčice (npr. passata)
- 200 g šampinjona (ili slanine)
- sol, papar, origano, začini po želji
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte luk i češnjak s mrkvom. Kad mrkva omekša, a luk poprimi zlatnu nijansu dodajte gljive ili slaninu. I nakon nekoliko minuta umak od rajčice. Dinstajte zajedno oko desetak minuta. Dodajte začine, stavite kuhati tjesteninu i kad je umak gotov prelijte tjesteninu i gore naribajte sir.
2. Zapečeno povrće
Sastojci:
- 2 rajčice
- 2 patlidžana
- 2 paprike
- 1 glavica luka
- 2 veća krumpira
- 2 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- malo mlijeka
Priprema:
Rajčicu i patlidžan narežite na kolutove, papriku na ploške, a luk na kolutiće. Povrće posložite u tepsiju i malo ga prelijte uljem te posolite i popaprite. Pecite u pećnici 15 minuta na 250 stupnjeva. Za to vrijeme izmiksajte 200 ml kiselog vrhnja, jaja i mlijeko, pa smjesom prelijte povrće i vratite u pećnicu da se zapeče.
3. Salata od tune
Sastojci:
- konzerva tunjevine
- 1 glavica luka
- 100 g graha iz konzerve
- 50 g kukuruza šećerca
- sok od 1 limuna
- 3 kisela krastavca
- 2 rotkvice
- kockice kruha
- sol i papar
Priprema:
Pomiješajte tunjevinu, narezani luk, grah iz konzerve, kukuruz. Dodajte krastavce, rotkvice i kockice kruha, začinite i dodajte sok od limuna. Sve dobro izmiješajte, a možete dodati još neko povrće po želji.