Potrebno je zamijesiti tijesto i oblikovati ga u male kuglice zatim svaku kuglicu premazati maslacem i uvaljati ih u različite sastojke poput sezama, maka, listića badema, nasjeckanog vlasca ili peršina.

Poslužiti ga možete kao predjelo na sljedećem druženju s prijateljima - uz umak od rajčice, kiselog vrhnja ili pak sira.

Peciva s češnjakom i parmezanom

Sastojci:

600 g glatkog brašna
2 žličice soli
7 g kvasca
1 žličica šećera
1 jaje
370 ml tople vode
80 ml maslinovog ulja
100 g otopljenog maslaca
2 češnja češnjaka
2 žlice sezamovih sjemenki
2 žlice maka
20 g naribanog parmezana
20 g listića badema
2 žlice čili paste
2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol, kvasac i šećer u velikoj zdjeli. Dodajte jaje, vodu i maslinovo ulje i miješajte kuhačom dok se sastojci ne sjedine. Prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i miješajte deset minuta ili dok ne dobijete mekano i elastično tijesto. Prebacite u nauljenu zdjelu, prekrijte folijom i ostavite na toplom mjestu sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof namastite, lagano pospite s brašnom, a višak istresite. Lagano šakom pritisnite tijesto, stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko, a zatim ga podijelite na četvrtine. Svaku četvrtinu izrežite na 16 malih komada, a zatim svaki oblikujte u kuglicu. Pomiješajte rastopljeni maslac i protisnuti češnjak, a svaki od navedenih sastojaka stavite zasebno u manju zdjelicu. Zajedno pomiješajte vlasac i peršin.

Svaku kuglicu premažite maslacem, a zatim ju uvaljajte u jedan od sastojaka i stavite na dno kalupa. Ponovite s preostalim kuglicama, naizmjenično svaku uvaljajte u mak, parmezan, bademe, pastu od čilija ili mješavinu svježih začina i stavite u kalup. Nakon što ste sve kuglice poslagali u kalup, prekrijte kalup krpom i ostavite 15 minuta sa strane. Pecite 30 do 40 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite u kalupu deset minuta, a zatim preokrenite na rešetku da se kratko ohladi. Poslužite toplo uz umak po izboru.