Zlevanka je tradicionalno jelo u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom jer se priprema od namirnica koje je imalo svako kućanstvo, a danas je ukusna za doručak, večeru ili zalogajčić nakon ručka i to poslužena s vrhnjem.

Za običnu zlevanku dovoljno vam je pšenično glatko brašno, jaja, mlijeko, a kukuruzna zlevanka još je ukusnija jer se priprema s kukuruznim brašnom.

Sastojci:

  • 500 g kukuruznog brašna
  • 1 l mlijeko
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g kiselog vrhnja
  • malo soli

Priprema:

  • Izmiksajte jaja sa šećerom i mlijekom.
  • U smjesu dodajte brašno i izmiksajte.
  • Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen lim za pečenje. Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi.
  • Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.