Nema do mirisa i okusa domaćih kiflica od dizanog tijesta, a ako kod kuće nemate kvasac ili ga ne želite koristiti, proučite naše recepte. Umjesto kvasca možete koristiti kiselo vrhnje, kefir, prašak za pecivo ili ocat, a ove kiflice možete puniti slatkim i slanim nadjevom. Volite li slatke kiflice, isprobajte kiflice s pivom i orasima bez kvasca i mlijeka.
1. Kiflice od samo 3 sastojka
Sastojci:
- 400 g prosijanog brašna
- 250 g margarina
- 200 g kiselog vrhnja
Priprema:
Margarin sobne temperature pomiješajte s kiselim vrhnjem, dodajte brašno i sve mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu i ostavite pokriveno prozirnom folijom sat-dva u hladnjaku.
Zatim ga premjestite na pobrašnjenu podlogu, prerežite na pola i jednu polovinu kugle razvaljajte valjkom za tijesto u krug. Izrežite na trokute, punite po želji te zamotajte u rolice.
Ove kiflice su mekane, prozračne i jako ukusne, a uz njih odlično idu slatki nadjevi poput čokoladnog namaza ili džema te slani nadjevi od špeka, špinata, sira, kulena.
2. Kiflice s kefirom
Sastojci:
- 200 ml kefira
- 1 žumanjak
- 100 g maslaca
- 350 g brašna
- 1/2 žličice soli
- 10 g praška za pecivo
Priprema:
U kefir dodajte žumanjke, sol i otopljeni maslac te promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi. Pokrijte tijesto krpom i ostavite 20-30 minuta.
Tijesto tanko razvaljajte, pa ga izrežite na pravokutnike 10 x 12 cm. Nadjev stavite na jednu od širih stranica pravokutnika uz rub. Preklopite i zatvorite pritiskom. Slobodni dio pravokutnika prerezati na 8 traka i preklopiti ih poprečno preko.
Prije pečenja premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 15-20 minuta.
3. Ledene kiflice
Sastojci:
- 700 g brašna
- 500 g margarina
- 120 ml vode
- 1 žlica octa
Priprema:
Pomiješajte prosijano brašno, margarin sobne temperature ili otopljen, ocat i vodu. Zamijesite glatko tijesto i zamotajte ga u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati, najbolje preko noći. Tijesto podijelite na dva dijela i razvucite u krug i izrežite na trokute.
Na širi dio možete staviti nadjev po želji i zarolajte. Uvaljajte kiflice u šećer i posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice