Svatko tko mijesi i peče domaći kruh u stalnoj je potrazi za najboljim receptom s kojim će danima ostati mekan i dulje trajati. Takav kruh je japanski mliječni kruh koji se priprema od smjese zvane tangzhong.

Što je smjesa tangzhong?

Tangzhong je japanska tehnika koja se koristi za bolju teksturu i dulji rok trajanja kruha i peciva. Mali postotak brašna kuha se u vodi ili mlijeku na više od 65 °C dok se ne zgusne i pretvori u želatinoznu smjesu koja podsjeća na gel. Brašno upija više tekućine kada je vruće pa takvo tijesto ima veći postotak vode.

Recept za japanski mliječni kruh
Shutterstock 

Kako pripremiti japanski mliječni kruh?

Recept prenosimo s Youtube kanala Food Wishes.

Sastojci:

  • 3 šalice brašna
  • 1/4 šalice vode
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 žličice soli
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 veliko jaje
  • 4 žlice maslaca, sobne temperature

Priprema:

Pomiješajte 1/4 šalice brašna, 1/4 šalice vode i 1/3 šalice mlijeka u plitkoj zdjeli. Zagrijte na laganoj vatri i miješajte žicom dok smjesa ne bude bogata i gusta. Ne smije prokuhati! Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Zatim s tim pomiješajte sve ostale sastojke, najbolje je da imate stojeći mikser, ali ako ga nemate umutite kuhačom pa prebacite na radnu površinu i umijesite. Dodajte maslac malo po malo dok se dobro ne sjedini s tijestom. Mijesiti ne treba više od 15 minuta, a zatim tijesto u zdjeli pokriti krpom i ostaviti da se diže dok se ne udvostruči.

Sada premijesite tijesto, razvaljajte ga u pravokutnik pa zarolajte. Stavite u podmazan pleh i ostavite da se diže oko pola sata. Zagrijte pećnicu na 175°C, premažite površinu kruha mlijekom i pecite oko 35 minuta, odnosno dok lijepo porumeni odozgo. Važno je pustiti da se ovaj kruh hladi barem sat vremena prije nego ga izvadite iz kalupa.

Postupak pripreme pogledajte u videu: