Frustrirajuće je kad ručak zagori, osobito kada se zalijepi za dno lonca ili tave. Ribanje zapečenog dna je čista muka, a ponekad se čini kako posuđu nema spasa.

Nemojte bacati skupe lonce prije no što isprobate tri jeftina i široko dostupna sredstva za odmašćivanje i čišćenje. Već smo vam savjetovali kako zagorene tave i lonce očistiti kečapom i kako napraviti domaće sredstvo za odmašćivanje i najtvrdokornijih mrlja s TikToka, a predlažemo da isprobate i ove trikove.

Nije riječ o nekim kupovnim sredstvima zbog kojih ćete morati navući rukavice i masku, već o namirnicama iz svake kuhinje koje koristite u kuhanju.

Sol

Najprije u posudu ulijte malo vode, dovoljno da pokrije dio posude koji je zagorio, a zatim dodajte veću količinu soli. Posudu stavite na vatru, pričekajte da proključa pa kuhajte još pet minuta. Izlijte vodu, a zatim operite standardnim deterdžentom za suđe.

Soda bikarbona i limun

Iscijedite sok polovice limuna i dodajte žličicu sode bikarbone. Prekrijte dno zagorjele posude tom mješavinom pa pustite da odstoji 20 minuta. Uštedjet ćete si puno truda, vremena i energije, a možda i spasiti posuđe čije se stanje činilo beznadnim.

I najbitnije - nemojte zaboraviti na to da morate potopiti zagorjelu posudu u toplu vodu netom nakon nezgode u pripremi ručka.