Jamie Oliver podijelio je recept za domaći kruh koji uključuje samo nekoliko sastojaka i vrlo malo kulinarskog umijeća. Toliko je jednostavno da će vam uspjeti prvi put, a čak i djeca vam mogu pomoći mijesiti tijesto.
Sastojci:
- 650 ml mlake vode
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 kg brašna
- 8 g soli
- prstohvat šećera (po želji)
Priprema:
U veću staklenu posudu dodajte vodu, zatim suhi kvasac i sol (3-4 g). Šećera možete dodati po želji. Dobro promiješajte žlicom, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim dodajte brašno i ostatak soli. Prvo miješajte žlicom, a kada smjesa poprimi teksturu tijesta, počnite mijesiti rukom u zdjeli. Dodajte malo brašna kad god primijetite da se tijesto lijepi. Potom ga istresti na tepsiju posutu brašnom i rukama dobro umijesiti, više puta bacajući tijesto s visine. Razvaljajte dok ne osjetite da vam se smjesa ugrijala pod rukama pa je još malo pospite brašnom. Tijesto oblikujte u kuglu, vratite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže sat do sat i pol. Tijesto vratite na pult i mijesite rukom. Ponovo ga oblikujte u krug pa ga nožem podijelite na dva jednaka dijela. Lim za pečenje pospite brašnom, pa svaku polovicu tijesta oblikujte otprilike u standardni oblik kruha. Štruce pospite brašnom, pa ostavite tijesto da odstoji još sat vremena. Pecite na 180°C oko 35 minuta.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice