Jamie Oliver podijelio je recept za domaći kruh koji uključuje samo nekoliko sastojaka i vrlo malo kulinarskog umijeća. Toliko je jednostavno da će vam uspjeti prvi put, a čak i djeca vam mogu pomoći mijesiti tijesto.

Sastojci:

  • 650 ml mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 kg brašna
  • 8 g soli
  • prstohvat šećera (po želji)

Priprema:

U veću staklenu posudu dodajte vodu, zatim suhi kvasac i sol (3-4 g). Šećera možete dodati po želji. Dobro promiješajte žlicom, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim dodajte brašno i ostatak soli. Prvo miješajte žlicom, a kada smjesa poprimi teksturu tijesta, počnite mijesiti rukom u zdjeli. Dodajte malo brašna kad god primijetite da se tijesto lijepi. Potom ga istresti na tepsiju posutu brašnom i rukama dobro umijesiti, više puta bacajući tijesto s visine. Razvaljajte dok ne osjetite da vam se smjesa ugrijala pod rukama pa je još malo pospite brašnom. Tijesto oblikujte u kuglu, vratite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže sat do sat i pol. Tijesto vratite na pult i mijesite rukom. Ponovo ga oblikujte u krug pa ga nožem podijelite na dva jednaka dijela. Lim za pečenje pospite brašnom, pa svaku polovicu tijesta oblikujte otprilike u standardni oblik kruha. Štruce pospite brašnom, pa ostavite tijesto da odstoji još sat vremena. Pecite na 180°C oko 35 minuta.

Postupak pogledajte u videu: