Volite li starinske torte za koje su svi imali recept, a ne zna se odakle točno potječu, Gabon torta probudit će vam nostalgiju. Ovo je slastica s mekanim biskvitom od oraha ili lješnjaka između kojeg je neodoljiva čokoladna krema i najčešće se pripremala za Uskrs. Iako se radi o jednoj od najpoznatijih starinskih slastica, priprema uopće nije komplicirana, a recept donosimo s portala StvarUkusa.
Biskvit, odnosno kore, peku se u tri kalupa. Ako nemate tri kalupa, podijelite sastojke za koru na 3 jednaka dijela i pecite u jednom kalupu svaku posebno. Znači za jednu koru vam treba 5 bjelanjaka, 50 g šećera, 100 g lješnjaka i jedna žlica kreme koju ćete posebno izmiksati.
Sastojci
Za kore:
- 15 bjelanjaka
- 150 g šećera
- 300 g prženih lješnjaka
- 3 žlice nadjeva
Za nadjev:
- 15 žumanjaka
- 150 g šećera
- 300 g mliječne čokolade
- 200 g maslaca
- 250 ml slatkog vrhnja
Recept za gabon tortu
Kuhajte
Žumanjke umutiti s šećerom i kuhajte na pari. Nakon 15 minuta dodajte čokoladu i kuhajte dok se ne otopi. Od kreme odvojite tri žlice pa ostavite da se krema ohladi pa dodati umućen maslac.
Izmiksajte
Dobro izmiksajte pa dodajte umućeno vrhnje za šlag i dobro sjedinite.
Izmiksajte bjelanjke
Bjelanjke izmiksajte sa šećerom u čvrst snijeg, umiješajte krupno mljevene lješnjake i 3 žlice kreme.
Podijelite u kalupe
Podijeliti u tri kalupa promjera 26 cm koje ste obložili papirom za pečenje. Ako nemate tri kalupa, sastojke za koru podijelite na 3 jednaka dijela i pecite svaki posebno u jednom kalupu.
Pecite
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi.
Premažite
Koru premažite kremom pa stavite drugu pa opet kremu i na kraju treću koru i cijelu tortu premažite kremom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice