Volite li starinske torte za koje su svi imali recept, a ne zna se odakle točno potječu, Gabon torta probudit će vam nostalgiju. Ovo je slastica s mekanim biskvitom od oraha ili lješnjaka između kojeg je neodoljiva čokoladna krema i najčešće se pripremala za Uskrs. Iako se radi o jednoj od najpoznatijih starinskih slastica, priprema uopće nije komplicirana, a recept donosimo s portala StvarUkusa.

Biskvit, odnosno kore, peku se u tri kalupa. Ako nemate tri kalupa, podijelite sastojke za koru na 3 jednaka dijela i pecite u jednom kalupu svaku posebno. Znači za jednu koru vam treba 5 bjelanjaka, 50 g šećera, 100 g lješnjaka i jedna žlica kreme koju ćete posebno izmiksati.

Sastojci

Za kore:

  • 15 bjelanjaka
  • 150 g šećera
  • 300 g prženih lješnjaka
  • 3 žlice nadjeva

Za nadjev:

  • 15 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 300 g mliječne čokolade
  • 200 g maslaca
  • 250 ml slatkog vrhnja

Recept za gabon tortu

15:49
Korak 1

Kuhajte

Žumanjke umutiti s šećerom i kuhajte na pari. Nakon 15 minuta dodajte čokoladu i kuhajte dok se ne otopi. Od kreme odvojite tri žlice pa ostavite da se krema ohladi pa dodati umućen maslac.

15:55
Korak 2

Izmiksajte

Dobro izmiksajte pa dodajte umućeno vrhnje za šlag i dobro sjedinite.

15:55
Korak 3

Izmiksajte bjelanjke

Bjelanjke izmiksajte sa šećerom u čvrst snijeg, umiješajte krupno mljevene lješnjake i 3 žlice kreme.

15:57
Korak 4

Podijelite u kalupe

Podijeliti u tri kalupa promjera 26 cm koje ste obložili papirom za pečenje. Ako nemate tri kalupa, sastojke za koru podijelite na 3 jednaka dijela i pecite svaki posebno u jednom kalupu.

Starinski recept za Gabon tortu
Shutterstock 

15:57
Korak 5

Pecite

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi.

15:58
Korak 6

Premažite

Koru premažite kremom pa stavite drugu pa opet kremu i na kraju treću koru i cijelu tortu premažite kremom.