Lubenica i dinja kraljice su ljetnih voćnih salata, a iako je lubenica daleko omiljenija i popularnija, ne vole svi okus dinje. Ovo voće često se koristi u pripremi slanih jela jer se savršeno slaže sa slanim pršutom ili u slanim salatama. Isprobajte je iskoristiti u desertu i od nje pripremiti domaći sladoled.

Sastojci:

  • 500 g dinje
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica soka od limuna

Priprema:

Za pripremu ovog domaćeg sladoleda prvo počnite s pripremom dinje. Očistite ga, pa narežite na kockice i stavite u blender. Dodajte limunov sok i miješajte dok ne postane glatko. Ostavite pire i pripremite ostale sastojke.

U loncu pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko i šećer. Sastojke zagrijavajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer potpuno ne otopi, ali ne dopustite da zavrije. Maknite posudu s vatre i ostavite da se smjesa malo ohladi. U ohlađenu smjesu mlijeka i slatkog vrhnja dodajte pire od dinje.

Ulijte ekstrakt vanilije i dobro izmiješajte dok smjesa ne postane glatka. Zatim smjesu izlijte u široku posudu i poklopite. Stavite u zamrzivač i ostavite da se hladi oko 4 sata, miješajući svaki sat da se razbiju kristali leda i stvori kremasta tekstura. Kada sladoled dobije željenu gustoću, izvadite ga iz zamrzivača i pustite da malo omekša prije posluživanja.