Ljeto znači ujedno i početak sezone sladoleda, a što nas bolje može rashladiti ljeti od ukusnog domaćeg sladoleda. Sami možete odabrati koji okus najviše volite i poigrati se sa kombinacijom okusa. Za vas smo pripremili listu top 5 najboljih domaćih recepata za sladolede koji teksturom podsjećaju na one kao iz slastičarnice.
1. Sladoled od šumskog voća
Sastojci:
- sok i korica polovice limuna
- 450 g šumskog voća
- 400 g kondenziranog mlijeka
- 600 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Izradite gnječilicom šumsko voće pa ga, po potrebi, procijedite kako bi uklonili koštice. Pomiješajte ga sa sokom i koricom limuna pa ulijte i kondenzirano mlijeko. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u šlag pa ga lagano umiješajte u smjesu voća i kondenziranog mlijeka.
Prelijte u veću posudu s poklopcem pa stavite u zamrzivač na barem četiri sata.
2. Sladoled od limuna
Sastojci:
- 6 domaćih limuna
- 225 g šećera
- 250 ml + 100 ml vode
Priprema:
Od šećera i vode napravite šećerni sirup pa ga maknite s vatre. Limune najprije operite, a potom naribajte koricu tri limuna na trake i dodajte ih u sirup. Potom iscijedite sok iz svih limuna; trebalo bi ispasti otprilike 225 ml soka, te ga ulijte u sirup i promiješajte.
Kad se sirup u potpunosti ohladi, dodajte mu preostalih 100 ml hladne vode. Prebacite ga u aparat za sladoled i pokrenite ga prema uputama proizvođača. Pripremljenu smjesu prebacite u plastičnu posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na sat vremena, nakon čega vilicom promiješajte kako bi razbili kristaliće pa ga vratite u zamrzivač. Ponovite postupak nekoliko puta, dok se u potpunosti ne smrzne.
3. Sladoled od čokolade
Sastojci:
- 1 konzerva zaslađenog kondenziranog mlijeka (400 g)
- 60 g gorkog kakao praha
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 500 g vrhnja za šlag
Priprema:
U posudi srednje veličine pomiješajte kondenzirano mlijeko, kakao prah i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi istucite vrhnje u šlag, pritom pripazite da ga ne premiksate. Špatulom umiješajte kondenzirano mlijeko u dobiveni šlag. Smjesu prebacite u veću posudu, poklopite ili prekrijte s prozirnom folijom.
Stavite u zamrzivač na osam sati, a najbolje preko noći. Prije serviranja ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše poslužili. Prelijte ga čokoladnim preljevom.
4. Sladoled od jogurta
Sastojci:
- 1 l jogurta
- 3 šalice šećera
- 2 čaše mlijeka
- 1 kiselo vrhnje
- 200 g vrhnja za šlag
Priprema:
Ulijte jogurt i šećer u zdjelu. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag s mlijekom i dodajte kiselo vrhnje. Spojite dvije smjese i promiješajte. Ako želite napraviti voćni sladoled u smjesu možete dodati i voće po želji. Stavite smjesu u zamrzivač da se zamrzne.
5. Sladoled od višanja
Sastojci:
- 350 g višanja
- 300 ml jogurta
- 250 ml hladnog mlijeka
- 250 g vrhnja za šlag u prahu
- 100 g šećera
Priprema:
Višnje dobro operite i izvadite im koštice. Stavite ih u blender, dodajte šećer, jogurt i dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U hladno mlijeko dodajte šlag, pa mikserom umutite čvrst snijeg. Pomiješajte sa smjesom od višanja i još jednom dobro izmiksajte da se sve dobro sjedini.
Smjesu ulijte u zdjelu s poklopcem i stavite u zamrzivač. Nakon pola sata izvadite sladoled, malo ga promiješajte i vratite na led na još 2 sata. Po želji poslužite uz svježe višnje, prelijte sirupom od višanja ili naribajte čokoladu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice