Božićni ili novogodišnji panj kolač ili torta, u originalu Yule log ili bûche de Noël, tradicionalna je slastica iz Francuske, Belgije, Luksemburga, Švicarske, ali se priprema i poslužuje u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i u raznim drugim zemljama diljem svijeta.

Zapravo je to jednostavna rolada koja može biti čokoladna kako bi izgledala kao panj stabla u šumi. Ukrašava se zimskim i šumskim detaljima kao što su češeri, gljive, grančice crnogorice, crvenih šumskih bobica... Predivno izgleda na blagdanskom stolu, kao pravi ukras, a ukusniji je od gingerbread kućice i kuglofa, posebno ljubiteljima kremastih kolača.

Recept za božićno-novogodišnji panj
Shutterstock 

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kakao praha

Za kremu:

  • 6 žumanjaka
  • 250 g maslaca
  • 5 žlica šećera
  • 20 g šećera u prahu
  • 150 g čokolade

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 2 žlice ulja
Recept za božićno-novogodišnji panj
Shutterstock 

Priprema:

Pećnicu uključite na 200 stupnjeva da se zagrije. Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe, kakao brašno i sve sjediniti žicom, lagano da bjelanjak ne padne.

Na pleh stavite papir za pečenje, pa rasporedite smjesu za koru, pecite oko 15 minuta. Pečenu koru prevrnuti na vlažnu krpu i odmah urolajte u roladu i ostavite da se ohladi.

Žumanjke umutite sa šećerom i kuhajte na pari. Kuhajte oko 15 minuta, nadjev je gotov kada ga vilicom povučete po sredini posude i ostane trag. U vruće žumanjke dodajte čokoladu, sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.

Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađenu kremu i opet sve dobro izmiksajte. Na koru nanesite kremu pa ponovo zarolajte u roladu.

Čokoladu i ulje za glazuru otopiti na laganoj vatri, pa prelijte preko rolade.

Pričekajte da se malo stegne pa roladu prerežite na tri dijela. Prislonite kraće dijelove na dno i vrh dužeg dijela, ravno odrezanom stranom, tako da torta bude poput panja, pa vilicom izvucite šare po cijeloj dužini glazure. Ukrasite jestivim ukrasima u obliku šumskih bobica, češera, gljiva i grančica.