Svoje mjesto na blagdanskom meniju imaju i raspucanci, keksići od kakaa prepoznatljivog izgleda. Kako bi pripremili odlične raspucance, s površinom koja je zaista popucala, morate ih najprije uvaljati u kristal šećer, a tek potom u šećer u prahu. Uz to, bitno je da dobro ohladite tijesto prije oblikovanja jer će vam se u suprotnom lijepiti za ruke.

Čokoladni raspucanci

Sastojci:
110 g maslaca sobne temperature
80 g šećera
80 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
130 g glatkog brašna
50 g kakao praha
1 žličica sode bikarbone
¼ žličice soli
150 g nasjeckane čokolade
40 g kristal šećera
120 g šećera u prahu

Pripreme:
U većoj posudi miksajte maslac i šećere dok ne dobijete pahuljastu smjesu svijetle boje. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije pa još kratko miksajte, dok se sastojci ne sjedine. U zasebnoj posudi pomiješajte glatko brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Pomiješajte sastojke pa miksajte dok se ne sjedine.U smjesu dodajte čokoladne kapljice ili nasjeckanu čokoladu pa lagano promiješajte drvenom žlicom. Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Tijesto čvrsto pokrijte s folijom i stavite u hladnjak na najmanje tri sata.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi desetak minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje. Zagrabite otprilike jednu nepunu žlicu tijesta i rukama oblikujte kuglicu. Svaku kuglicu lagano uvaljajte u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Poslažite kuglice na lim za pečenje, ali pripazite da ostavite malo prostora između kuglica. Pecite otprilike 10-12 minuta, dok keksići ne dobiju čvrste rubove, ali im sredina i dalje ostane mekana. Ako se nakon devet minuta kuglice ne počnu širiti, izvadite lim iz pećnice i lagano, dva do tri puta lupite o čvrstu podlogu. Vratite u pećnicu pa još kratko pecite. Kratko hladite keksiće na limu, a zatim ih prebacite na rešetku kako bi se u potpunosti ohladili. Vjerojatno će se malo ispuhati kad se ohlade. U slast!