O bacanju hrane mnogo se govori i piše. Na taj globalni problem možemo utjecati ekonomičnijom kupnjom, no zaboravljamo da ga možemo i riješiti iskorištavanjem ostataka hrane od pripremljenih obroka. To i nije novost jer tako se kuhalo generacijama prije nas, o toj temi govore poznati chefovi Nigella Lawson, Gordon Ramsay i Jamie Oliver, a brojne ideje podsjećaju koliko je to lako, ekonomično i ukusno. Višak hrane možemo zamrznuti, primjerice juhe, variva, složence, štruce od mesa i povrća, kruh, peciva, kolače, ali zanimljivija je ideja od pojedinih namirnica uz dodatak novih pripremiti novo ukusno jelo.


PIRE KRUMPIR – valjušci, knedle i okruglice od sira samo su neke ideje kako iskoristiti ostatak pire-krumpira. Jednostavan i ukusan obrok dobit ćete pripremite li pire-krumpir s dva jaja, malo začina poput timijana i kadulje, po potrebi ga malo posolite te zapečete u pećnici.

TJESTENINA I RIŽA – kuhana tjestenina odlična je baza za zanimljive salate i složence, kao i riža, od koje također lako možete pripremiti ukusne pržene okruglice. Obrok koji svi ukućani vole je zapečena tjestenina sa šunkom, ribanim sirom i povrćem po izboru.

PILETINA – pečeno pileće meso ukusno je i hladno uz razne priloge, no odlično je i za pripremu paprikaša, nadjevenih palačinki, savitaka, musake, hladnih salata kao i domaće paštete. Ne zaboravite i na fini rižoto. Piletina je još ukusnija uz dodatak raznih začina.

CRVENO MESO – okusom će vas oduševiti salata od goveđeg mesa kuhanog u juhi s lukom i prelivenog umakom od rajčice ili hrena. Crveno meso oplemenit ćete dodavanjem malo vina, gljiva, soli i papra te kiselih krastavaca, kuhanih jaja i povrća.

SUHO MESO – idealan saveznik složencima, jelima od povrća i tjestenine jer već u manjoj količini obogaćuje novo jelo. Preporuka je meso što više usitniti i pripremiti ga da obroku podari prirodnu aromu.

RIBA – neodoljiva riblja pašteta, slana pita i polpete od povrća neke su ideje kako iskoristiti ostatke ribe, posebice morske, pečene na gradelama. Ne zaboravite i na pripremu ukusne riblje juhe!

SIR – odličan dodatak brojnim jelima s tjesteninom, ukusan začin omletima, umacima, namazima, salatama. Naš je prijedlog da za lagani obrok poslužite pohani sir sa svježom salatom.

POVRĆE I VOĆE – ukusno povrće iskoristite za pripremu krem i gustih juha, variva, zdrave složence, a od preostalog svježe narezanog povrća možete pripraviti mini turšiju. Voće može biti pripremljeno kao ukusan smoothie, kompot, dodati se zdravim obrocima sa žitaricama, a može se i iskoristiti i u pripremu kolača.

KRUH – pohani kruh, slani i slatki složenci i ukusne bruskete naš su odabir. Bruskete se pripremaju tako da ostatak kruha (posebno su ukusna peciva) premažete mješavinom maslinovim uljem, češnjakom i origanom te pečete u pećnici 8 - 10 minuta ili dok kruh ne dobije lijepu boju na 180 - 200 stupnjeva.

RECEPTI

Bogati složenac
Pripremite hranjiv obrok u kojem će uživati cijela obitelj od ostataka piletine ili kuhane šunke tako da meso narežete na sitnije komade, pomiješate s kuhanom tjesteninom, dodate povrće po izboru i sve prelijete mješavinom vrhnja za kuhanje i jaja. Količina vrhnja i jaja ovisi o količini jela koje priređujete jer je važno da složenac ne bude suh. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Hladna salata
Lagan, hranjiv i ukusan obrok lako se priprema od ostataka kuhanog, pečenog, čak i pohanog mesa uz dodatak zelene salate, rikule, radiča, matovilca te mini rajčica ili ribane mrkve. Po želji dodajte narezano tvrdo kuhano jaje te začinite preljevom.

Šarena fritaja
Želite li pripremiti brz i hranjiv doručak, ovo je odličan prijedlog – nasjeckajte ostatke šunke, kobasice, pečenog mesa, sira i povrća, lagano ugrijte na tavi s malo ulja te prelijte istučenim jajima. Začinite po želji i poslužite toplo. Ovo jelo možete pripremiti u kalupu za muffine pečenjem u pećnici na 150 stupnjeva 10 minuta.

Polpete od pire-krumpira i povrća
Od pire-krumpira, sitno nasjeckanog povrća (kuhanog, kao i sirovog dodajete li tikvice, mrkvu ili mladi luk) te uz dodatak brašna, jednog jaja i po želji malo ribanog sira umijesite ukusne polpete. Pecite na vrućem ulju i poslužite uz razne umake.