Čupavci su jedan od najpopularnijih kolača, a sastoje se od biskvita umočenog u čokoladu i posipanog kokosom. Nastali su od kolača koji se zove lamingtons koji potječe iz Australije.
Osim klasičnih, popularni su ružičasti čupavci s jagodama, a ovaj put donosimo vam čupavce s bijelom čokoladom.
Sastojci:
- 7 jaja
- 7 žlica brašna
- 5 žlica šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 150 ml ulja
Za glazuru:
- 300 g bijele čokolade
- 300 ml slatkog vrhnja
- 300 ml mlijeka
- 150 g kokosa
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Mikserom umutite žumanjke i šećer. Nastavite miksati te postepeno dodavati ulje. U drugoj zdjeli tucite bjelanjke dok se ne stvori čvrsti snijeg.
U žumanjke naizmjenično lagano miješajući dodavati žlicu brašna, snijeg od bjelanjaka i prašak za pecivo. Brašno svakako prosijte jer će tako biskvit biti prozračniji i bolje će narasti.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Lim za pečenje namazati uljem, posuti brašnom i uliti smjesu za biskvit. Pecite oko 30 minuta. Kada se rubovi biskvita odmaknu od rubova kalupa, kolač je pečen. Pustiti da se ohladi i rezati na kocke.
Glazuru napravite tako da pomiješate mlijeko i vrhnje, zatim izlomite bijelu čokoladu i miješajte na laganoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi. Paziti da glazura ne prokuha. Kocke uvaljajte u glazuru pa u kokos.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice