Cheesecake je jedan od najpopularnijih kolača na svijetu, a od osnovnog recepta nastale su razne verzije torte od sira. Čak se spaja i s baklavom, pistacijama i medom.
S YouTube kanala Tatyana's Everyday Food donosimo receptu za ovu sočnu poslasticu.
Sastojci:
- 4 pakiranja krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
- pola šalice šećera
- pola šalice meda
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica kiselog vrhnja
- 4 jaja
- 1 šalica slanih, pečenih, oljuštenih pistacija + još malo za ukras
- 1 pakiranje kora za baklavu
- 1/3 šalice maslaca, otopljenog
- 1/4 šalice meda, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Kalup za tortu izvana omotajte aluminijskom folijom jer ćete tako spriječiti ulazak vode u kalup tijekom kuhanja na pari.
Dodajte omekšali krem sir u veliku zdjelu. Tucite ga srednjom brzinom 8 do 10 minuta pomoću ravnog nastavka miksera dok ne postane vrlo kremasto i bez grudica. Često stružite stijenke zdjele za miješanje kako biste bili sigurni da je sav sir dobro promiješan. Zatim dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i vrhnje. Ponovno tucite nekoliko minuta, zaustavljajući se kako biste ostrugali zdjelu za miješanje. Zatim dodajte jaja dok mikser radi na srednjoj brzini. Miksajte nekoliko minuta, dok se jaja dobro ne umute.
Pistacije nasjeckajte na kockice. U tijesto dodajte šalicu pistacija, a oko 1/3 šalice ostavite za preljev. Tucite nadjev dok se pistacije ne sjedine.
Izrada kore: Četkom za tijesto premažite tanak sloj otopljenog maslaca između svaka 2 do 3 lista kore, uredno ih slažući. Nakon što je tijesto razvučeno i preklopljeno, rubove listova izrežite na šesterokute. Kalup iznutra premažite maslacem pa složeno tijesto lagano podignite i prebacite u kalup te lagano pritisnite na dno. Stranice će htjeti pasti, pa ih samo čvrsto pritisnite na stranice. Nakon što ste pripremili koru, ulijte nadjev za tortu od sira, pazeći da se stranice kore ne uvijaju. Preostale pistacije pospite po vrhu torte.
Kada ste spremni za uživanje u kolaču, izvadite ga iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja. Gornji dio kolača prelijte s nekoliko žlica meda. Također možete pokapati med na svaku krišku prilikom posluživanja.
Kalup premjestiti u veliki lim za pečenje. Nalijte tepsiju vodom i pecite 2 sata na 160 stepeni, zatim ugasite rernu i ostavite odškrinuta vrata da se kolač od sira malo ohladi nekoliko sati, zatim skinite foliju sa vanjske strane i tortu prebacite u hladnjak da se ohladi.
Pripremu pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice