Baron torta je raskošna kombinacija čokolade i malina. Osvježavajuće maline daju trpki okus koji balansira tešku i slatku čokoladu i čini ovu tortu posebno zanimljivom za one koji vole spajati više okusa.
Nije jedan od najjednostavnijih kolača, ali budite uvjereni da će vam se svaki trud višestruko isplatiti. Vaši ukućani i gosti bit će oduševljeni.
Sastojci:
Za 4 kore:
- 12 bjelanjaka
- prstohvat soli x4
- 300 g šećera
- 60 g kakaa u prahu
- 100 g mljevenih oraha
Nadjev od čokolade:
- 12 žumanjaka
- 250 g šećera
- 50 g kakaa u prahu
- 40 g pudinga od čokolade
- 400 ml mlijeka
- 250 g kvalitetne čokolade za kuhanje
- 180 g maslaca
Nadjev od malina:
- 400 g malina
- 110 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 40 g pudinga od malina (ili jagoda)
- 5 g želatine
- 300 ml vode
Glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 ml mliječnog slatkog vrhnja
Priprema:
Upalite pećnicu na 200°C. Okrugli kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Istucite čvrsti snijeg od 3 bjelanjka s prstohvatom soli, zatim postupno dodajte 75 g šećera i tucite čvrsti snijeg. Na kraju dodati 15 g prosijanog kakaa u prahu i 15 g mljevenih oraha, te lagano kuhačom sjediniti.
Smjesu rasporedite u pleh i pecite 10 do 15 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Isto ponoviti i sa ostalim korama, umutiti žumanjke sa šećerom, dodati kakao, 40 g praška za puding, uliti 200 ml mlijeka i miksati dok nema grudica.
Ostatak mlijeka zakuhajte malo ulijte u čokoladnu smjesu, pa sve vratite u kipuće mlijeko i kuhajte nekoliko minuta na srednjoj vatri, dok se ne zgusne.
Maknite s vatre, dodajte izlomljenu čokoladu i 180 maslac. Dobro izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu kremui i ostavite da se ohladi. Za kremu od malina želatinu otopiti sa 100 ml vode, ostaviti da malo nabubri. Stavite maline u šerpu, dodajte 100 ml vode, šećer, vanilin šećer i kuhajte 5 minuta na laganoj vatri dok ne zavrije. U smjesu sa želatinom dodajte kašiku ovog fila, promiješajte, pa sve vratite u kuhane maline. Ulijte maline i puding razmućen sa 100 ml vode i sve zajedno kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Neka se ohladi. Mlaki fil podijeliti na 3 dijela. Isto učiniti i sa nadjevom od čokolade. Filovati tortu u kalupu. Prvo ide kora - fil od čokolade - fil od malina Isto ponovite sa ostalima, na kraju završite sa korom. Za glazuru zagrijte vrhnje na laganoj vatri sa izlomljenom čokoladom dok se skroz ne otopi pa premažite tortu. Ostavite u hladnjaku preko noći da se ohladi i stegne.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice