U nastavku vam donosimo recept za vanilin kiflice na koji se možete osloniti tijekom nadolazećih blagdana. Na popisu sastojaka su bademi, no vi ih lako možete zamijeniti mljevenim orasima ili lješnjacima.

Vanilin kiflice mogu stajati poprilično dugo, ali ih čuvajte u zatvorenoj kutiji kako bi ostale prhke.

Sastojci:

250 g glatkog brašna
prstohvat soli
230 g maslaca
90 g šećera u prahu
100 g mljevenih badema
2 žličice ekstrakta vanilije
80 g šećera u prahu
1 mahuna vanilije

Priprema:

Izmiksajte brašno, sol, hladan maslac narezan na kockice, šećer u prahu, mljevene bademe i ekstrakt vanilije. Miksajte nastavcima za tijesta dok se ne formira mrvičasta smjesa, otprilike dvije minute. Ako je tijesto previše mrvičasto, dodajte jednu do dvije žlice mlijeka. Naravno, možete sve možete brzinski odraditi i rukama.

Tijesto zamotajte u plastičnu foliju pa ga stavite u hladnjak na barem sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva veća lima obložena papirom za pečenje. Od tijesta odvojite kuglicu težine 15 g, dlanovima je razvaljajte i oblikujte kiflice. Ponovite postupak s preostalim tijestom i poslažite na lim za pečenje.

Pecite 12 do 15 minuta, ovisno o veličini kiflica, dok rubovi ne porumene. Ostružite mahunu vanilije; umjesto nje možete koristiti i vanilin šećer. U multipraktiku pomiješajte vaniliju i šećer u prahu. Pospite šećer u prahu preko toplih vanilin kiflica. Pričekajte da se ohlade, a zatim ih ponovno pospite šećerom.