Kao i Schwarzwald torta, iz Njemačke potječe još jedan predivan kremasti kolač s višnjama. Dunavski valovi rado se pripremaju generacijama i u našim krajevima, a kombinaciji kreme od vanilije, kakao biskvita i čokoladne glazure i nadjeva od višanja teško je odoljeti.
Sastojci:
- 6 jaja
- 250 g maslaca ili margarina sobne temperature
- 250 g šećera
- 160 g glatkog brašna
- 160 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice kakaa
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 500 g ocijeđenih višanja iz kompota
Za nadjev:
- 750 ml mlijeka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g maslaca ili margarina sobne temperature
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 8 žlica mlijeka
- 8 žlica ulja
Priprema:
Izmiksajte maslac sa šećerom. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke izmiksajte s pjenasto umućenim maslacu. Ulijte mlijeko i sve promiješajte. Zatim dodajte oba brašna i prašak za pecivo. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Zatim ga polako dodajte u tijesto i promiješajte.
Tepsiju namastite i pobrašnite. Odvojite 1/3 smjese za koru u posebnu zdjelu. Ostatak smjese izlijte u tepsiju i poravnajte. U preostalu trećinu dodajte kakao i cimet i promiješajte. Smjesa će biti dosta gusta. Tamnu smjesu žlicom pažljivo rasporedite po svijetloj na više mjesta od krajeva prema sredini tepsije i rasporedite po cijeloj površini. Zatim rasporedite višnje. Nakon toga ih lagano utisnite u koru. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 35 minuta. Cijelu tortu pritisnite daskom da vratite sredinu kako bi kora svuda bila iste visine.
Puding od vanilije pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte 12 žlica hladnog mlijeka. Dobro promiješajte da uklonite grudice. Ostatak mlijeka stavite kuhati i kada prokuha maknite s vatre. U prokuhano mlijeko dodajte smjesu za puding i vratite kuhati oko dvije minute. Stalno miješajte da ne bude grudica. Prekrijte prozirnom folijom. Umutite margarin i postepeno ga dodajte u puding. Na ohlađenu koru stavite kremu i poravnajte.
Pomiješajte ulje, mlijeko i čokoladu. Kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Kad se malo prohladi prelijte preko kreme. Tortu stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice