Juha od voća? Ukoliko još niste kušali iskoristite sezonu višanja i pripremite hladnu slatku juhu koju ćete poslužiti u dubokim tanjurima ili zdjelicama i s žlicom, a koja se priprema kako od svježih tako i od zamrznutih plodova (ali ne i od onih iz konzerve).

Hladna juha od višanja

Sastojci:
300 g višanja (bez koštica)
3 žumanjka
1 žlica brašna
1 žlica šećera
1 dl kiselog vrhnja
malo korice cimeta

Priprema:
U dublju posudu ulijte 8 dl vode pa kada provri, dodajte očišćene svježe višnje (ili odmrznute), koru cimeta i šećer. Juhu sa svim sastojcima kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta u otvorenoj posudi. Izmiješajte brašno s nekoliko žlica hladne vode pa ga postupno dodajte u juhu i, uz lagano miješanje, pustite da se kuha najviše deset minuta. Zatim sklonite posudu s vatre, izvadite koru cimeta iz juhe te začinite mješavinom kiselog vrhnja i žumanjaka. Do posluživanja juhu od višanja čuvajte u hladnjaku.