Kad pomislimo na starinske kolače i slastice obično se sjetimo raskošnih kremastih kolača i torti čija je priprema dugotrajna i komplicirana, ali naše bake znale su i za brze i jednostavne, a preukusne recepte.
Oblatne su jednostavne za pripremiti, a ne trebate ni paliti pećnicu. Isprobajte ih s kokosom, orasima i grožđicama.
Sastojci:
Osnovna smjesa:
- 780 g petit ber keksa
- 300 g margarina
- 240 g šećera u prahu
- 300 ml mlijeka
- 3 lista oblatne
1. Kokos oblatne
Sastojci:
- 260 g petit ber keksa mljevenog
- 100 g margarina, otopljenog
- 80 g šećera u prahu
- 100 ml mlijeka
Dodatni sastojci:
- 50 g kokosa
- 8 žlica mlijeka
- 2 štanglice tamne čokolade, otopljene
- 3 lista oblatne
Priprema:
Za izradu ovih oblatni izmiksati kekse sa šećerom u prahu, dodati otopljeni margarin i izmiksati, zatim dodati mlijeko i izmiksati. Nakon toga u smjesu dodajte kokos i ponovno ručno umijesite smjesu. Ulijte 8 žlica mlijeka i nastavite mijesiti rukom. U polovicu smjese ulijte otopljenu tamnu čokoladu, dva štapića i umijesite.
Na prvi list oblatne namazati čokoladnu smjesu, staviti drugi list oblatne i premazati bijelom smjesom pa na to staviti treći list oblatne. Pritisnite nečim teškim i ostavite u hladnjaku. Nakon toga izrežite i poslužite.
2. Oblatne s grožđicama
Sastojci:
- 260 g petit ber keksa
- 100 g margarina
- 80 g šećera u prahu
- 100 ml mlijeka
Dodatni sastojci:
- 100 g grožđica
- 100 g čokolade za glazuru
- 2 lista oblatne
Priprema:
Za izradu ovih oblatni izmiksati kekse sa šećerom u prahu, dodati otopljeni margarin i izmiksati, zatim dodati mlijeko i izmiksati. Nakon toga u smjesu dodajte grožđice i dobro promiješajte rukom.
Stavite prvi list oblatne i ravnomjerno rasporedite smjesu pa preko toga stavite drugi list oblatne. Pritisnite nečim i ostavite u hladnjaku. Narežite i poslužite.
3. Oblatne s orasima
Sastojci:
- 260 g petit ber keksa
- 100 g margarina
- 80 g šećera u prahu
- 100 ml mlijeka
- 1 list oblatne
Dodatni sastojci:
- 100 g mljevenih oraha
- 6 žlica mlijeka
- 1 list oblatne
Priprema:
Za izradu ovih oblatni izmiksati kekse sa šećerom u prahu, dodati otopljeni margarin i izmiksati, zatim dodati mlijeko i izmiksati. Smjesi dodati orahe i promiješati. Dodajte 6 žlica mlijeka i dobro promiješajte rukom.
Na 1 koru oblatne koju ste prethodno stavili između dvije vlažne krpe ravnomjerno rasporedite smjesu. Pažljivo smotajte u roladu i zamotajte u plastičnu foliju. Nakon toga ga narežite na kolutiće i poslužite.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice