Austrijski specijalitet germknedle proglašen je svojevremeno najpopularnijim slatkišem na adventskim sajmovima, a porijeklo vuče iz Bavarske, Austrije i Češke. Od tada je nezaobilazna zimska poslastica, a mnogi Hrvati zavoljeli su je na austrijskim skijalištima.

Ove nedjelje počinje advent ili došašće, a Advent u Zagrebu kao i u drugim gradovima diljem zemlje već je otvoren pa ako ih ne stignete posjetiti ili vam se ne da čekati u redovima na adventskim štandovima, uz ovaj recept u njima možete uživati u svom domu.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 15 g kvasca
  • 220 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca
  • žlica šećera
  • pola žličice soli

Preljev:

  • 4 žumanjka
  • 200 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 200 g badema
  • džem od šljiva
  • mak za posipanje
Recept za najmekše germknedle
Shutterstock 

Priprema:

U malo toplog mlijeka razmutite kvasac sa žlicom šećera i ostavite da se diže oko 15 minuta. Brašno i sol pomiješajte s ostatkom mlijeka, 2 jaja i maslacem koji ste prethodno rastopili u tavi, pa dodajte kvasac. Umijesite glatko tijesto i ostavite da se diže oko pola sata.

Kad se smjesa udvostručila, preselite je na radnu površinu i podijelite na četiri dijela. Od svake četvrtine napravite po četiri okruglice i svaku napunite džemom od šljiva.

Napunjene germknedle ostavite da odstoje 20 minuta, a zatim ih skuhajte u loncu kipuće vode koju ste malo posolili. Svaku prije kuhanja probodite čačkalicom na nekoliko mjesta jer će inače previše narasti. Kuhajte ih desetak minuta, a tijekom kuhanja ne zaboravite ih okrenuti.

Sve sastojke za preljev izmiksajte i prelijte preko germknedli. Tradicionalno se posipaju makom.

  Izvor: Stil