Pripremate brunch i želite zadiviti goste? Ili jednostavno sebe želite počastiti predobrim doručkom? Pogačice s borovnicama su pravi odabir za obje prilike. Bit će spremne za serviranje za manje od sat vremena, a od navedenih sastojaka dobit ćete osam komada.

Pogačice lako možete zamrznuti i izvaditi pokoju kad se zaželite. Preporučujemo da ih rasporedite po pladnju i ubacite ga u zamrzivač na sat vremena. Nakon toga pogačice podijelite u vrećice i obavezno zapišite datum pripreme. Izvadite ih večer ranije i pustite da se odlede u hladnjaku ili ih pecite pet minuta duže. U slast!

Pogačice s borovnicama

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 2 pune žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 120 g maslaca
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 1 jaje (L)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g svježih borovnica

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i sol.
  2. U posudu sa suhim sastojcima naribajte hladni maslac pa izradite u mrvičastu smjesu nalik na mokri pijesak. Stavite u hladnjak.
  3. Pomiješajte slatko vrhnje, jaje i ekstrakt vanilije pa prelijte preko rashlađene mrvičaste smjese. Promiješajte pa na kraju dodajte i borovnice.
  4. Na pobrašnjenoj podlozi umijesite tijesto u kuglu, a zatim je razrežite na osam jednakih trokuta.
  5. Svaku pogačicu premažite s malo slatkog vrhnja i pospite s malo šećera.
  6. Prebacite pogačice na lim za pečenje i stavite ih u hladnjak na 15 minuta.
  7. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite pogačice otprilike 25 minuta, dok ne poprime smeđu boju po rubovima.
  8. Pričekajte da se u potpunosti ohlade prije posluživanja. Čuvajte ih do dva dana u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.