Puding kolači odličan su način za iskoristiti stari kruh, a ne moraju ni izgledati lijepo kad ih ispečete. Na YouTube kanalu Cook Like Czechs pronašli smo recept za poznatu poslasticu tzv. puding kolač od starog kruha s jabukama i grožđicama.

Sastojci:

  • 230 g starog bijelog kruha ili francuskog bageta
  • 75 g maslaca

Za puding:

  • 360 ml punomasnog mlijeka
  • 160 ml slatkog vrhnja
  • 3 srednja jaja
  • 100 g šećera
  • 0,25 žličice ekstrakta vanilije

Za jabuke:

  • 4 velike jabuke
  • 50 g grožđica po želji preko noći namočenih u rumu
  • 0,5 žličice mljevenog cimeta
  • 2 žlice šećera za posipanje jabuka

Dodatno:

  • 0,5 žličice maslaca za podmazivanje
  • 2 žlice krušnih mrvica za pobrašnjenje
  • 2 žlice šećera u prahu za posipanje kolača
Recept za puding kolač od starog kruha i jabuka
Shutterstock 

Priprema:

50 g grožđica namočite u rumu preko noći. Pleh namazati maslacem i posuti prezlama. Napravite mliječnu smjesu tako da u velikoj zdjeli pomiješate 360 ​​ml punomasnog mlijeka, 160 ml vrhnja, 100 g šećera, 3 srednja jaja i 0,25 žličice ekstrakta vanilije. Kruh narežite na komade debljine oko 1,5 cm. Ogulite 4 veće jabuke i narežite ih na tanke ploške. Kriške kruha umočite u mliječnu smjesu, ostavite da se namoče i posložite u tepsiju da čine donji sloj.

Kruh prekrijte narezanim jabukama, pospite s 2 žlice šećera, grožđicama i na kraju pospite mljevenim cimetom. Preostali kruh namočite u mliječnu smjesu i stavite preko jabuka. Ostatak mliječne smjese izlijte na vrh i lagano pritisnite vilicom. Hladni maslac narežite na tanke komadiće i njima ravnomjerno prekrijte površinu kolača. Zagrijte pećnicu na 171°C s ventilatorom. Pecite 40 minuta dok površina ne postane zlatna i hrskava. Prije posluživanja pospite sa 2 žlice šećera u prahu.

Pogledajte postupak pripreme u videu: