Domaće krpice - tijesto je jednostavno za izradu, nema posebnog oblikovanja kao kod raviola, a ovo starinsko jelo s kupusom ukusno je kao samostalno ili kao prilog mesu.

Sastojci

Domaće krpice

2jaja

200 g glatkog brašna

sol

Zelje

700 gsvježeg kupusa
50 gslanine, nasjeckane
1manja glavica luka, nasjeckana
1 žlicasvinjske masti
sol
papar
malo maslaca

Priprema

Napravite krpice

Prvo umijesite krpice. U posudu prosijte brašno, dodajte sol, promiješajte pa dodajte razmućena jaja. Umijesite glatko i tvrdo tijesto, a ako je tijesto premekano, dodajte brašna. Prekrijte ga krpom i pustite da odstoji, oko pola sata. Potom tijesto podijelite u tri komada i svaki komad razvaljajte, krpice mogu biti i malo deblje.

Složite tijesto jedno na drugo, lagano svaki list pobrašnite da se ne lijepi pa oštrim nožem izrežite šire trake, a trake na kvadratiće - krpice.

Pirjajte kupus

Kupus očistite od vanjskih listova, prerežite popola, odstranite korijen, narežite na kockice, operite i ocijedite.

U dubokoj i širokoj tavi zagrijte mast, dodajte slaninu, nakon par minuta luk i sotirajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte narezani kupus i sotirajte dok malo ne omekša i lijepo se karamelizira. Posolite.

Skuhajte krpice

U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte krpice, ocijedite (ostavite sa strane malo vode od kuhanja) i dodajte u kupus. Promiješajte, sve zajedno kratko sotirajte, začinite paprom, dodajte kockice maslaca, par žlica vode od kuhanja tjestenine i odmah poslužite.

izvor: index.hr