Hasselback krumpir  ili harmonika krumpir je jelo koji je nastalo u Švedskoj, a poseban je zbog načina rezanja krumpira koji svojim izgledom podsjeća na harmoniku ili lepezu. Jelo datira iz 1950-ih kada je prvi put poslužen u hotelu Hasselbacken u Stockhlomu. 

Ovo jelo je mekano iznutra, a hrskavo izvana, a možete ga poslužiti kao zasebno jelo, ali i kao prilog nekom mesu. 

Sastojci

  • 600 g mladog krumpira
  •  maslinovo ulje
  • papar, sol
  • pečena paprika začin
  • ružmarin
  • češnjak
  • majčina dušica
  • 150 g slanine
  • ribani sir

Priprema:

Krumpir operite i narežite ih na tanke ploške, ali ne do kraja. Potrebno je da ostanu spojeni na dnu, a kao pomoć koristite kineske štapiće koje stavite sa bočnih strana krumpira. Krumpir namažite dobro mješavinom ulja i začina, a tanke šnite slanine rasporedite između prereza. Kad sve napunite poredajte na tepsiju u koji ste stavili papir za pečenje i pospite krumpir sirom. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite na 220 stupnjeva oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite na 200 stupnjeva oko 10-15 minuta dok krumpir ne porumeni.