Chilli con carne je meksičko jelo od mljevenog mesai graha, a glavni sastojak mu je čili. Prije su ga nnazivali đavoljom juhom, a kasnije je postalo glavno jelo kauboja.

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine 
  • 2 luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1-2 žličice ljutog čilija u prahu
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 2 žličice mljevenog korijandera
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 150 ml crnog vina ili dodatnog temeljca
  • 300 ml goveđeg temeljca od 1 kocke goveđeg temeljca
  • 400g nasjeckanih rajčica
  • 400g konzerve crvenog graha
  • 3 žlice pirea od rajčice
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 list lovora
  • morska sol u listićima
  • svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Stavite veliki lonac na srednje jaku vatru i dodajte luk, pa junetinu. Kada se meso zdinsta, dodajte češnjak, 1-2 žličice čilija ovisno koliko volite ljuto te kumina i korijandera. Pržite sve zajedno te dodajte brašno i dobro promiješajte.

Polako dodajte vino pa temeljac uz stalno miješanje. Stavite rajčice i grah u tavu te umiješajte pire od rajčice, šećer, origano i lovorov list. Začinite sa soli i dosta svježeg mljevenog papra. 

Zakuhajte i stavite poklopac. Smanjite vatru i ostavite lagano da se kuha 45 minuta, povremeno promiješajte dok mljeveno meso ne omekša, a umak postane gust. 

Izvor: Hairy Bikers