Chilli con carne je meksičko jelo od mljevenog mesai graha, a glavni sastojak mu je čili. Prije su ga nnazivali đavoljom juhom, a kasnije je postalo glavno jelo kauboja.
Sastojci:
- 500 g mljevene junetine
- 2 luka
- 3 češnja češnjaka
- 1-2 žličice ljutog čilija u prahu
- 2 žličice mljevenog kumina
- 2 žličice mljevenog korijandera
- 2 žlice glatkog brašna
- 150 ml crnog vina ili dodatnog temeljca
- 300 ml goveđeg temeljca od 1 kocke goveđeg temeljca
- 400g nasjeckanih rajčica
- 400g konzerve crvenog graha
- 3 žlice pirea od rajčice
- 1 žličica šećera
- 1 žličica sušenog origana
- 1 list lovora
- morska sol u listićima
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Stavite veliki lonac na srednje jaku vatru i dodajte luk, pa junetinu. Kada se meso zdinsta, dodajte češnjak, 1-2 žličice čilija ovisno koliko volite ljuto te kumina i korijandera. Pržite sve zajedno te dodajte brašno i dobro promiješajte.
Polako dodajte vino pa temeljac uz stalno miješanje. Stavite rajčice i grah u tavu te umiješajte pire od rajčice, šećer, origano i lovorov list. Začinite sa soli i dosta svježeg mljevenog papra.
Zakuhajte i stavite poklopac. Smanjite vatru i ostavite lagano da se kuha 45 minuta, povremeno promiješajte dok mljeveno meso ne omekša, a umak postane gust.
Izvor: Hairy Bikers
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice