Tjestenina spada u najpopularnije namirnice na svijetu i priprema se u raznim jelima. U Italiji je postoji bezbroj vrsta tjestenine, ali i u našim krajevima postoje tradicionalni specijaliteti koji se pripremaju od brašna i jaja. Među najpoznatije spadaju pljukanci, mlinci, trganci i krpice sa zeljem. Volite li domaću tjesteninu, isprobajte napraviti špecle.
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 4 jaja
- 1 kg svježeg kupusa
- 1 luk
- 1-2 žlice svinjske masti ili 3 žlice ulja
- 1 žlica šećera
- sol, papar, crvena mljevena paprika
Priprema:
Pomiješajte brašno i jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte i malo vode. Mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte i ostavite stajati 15 minuta. Tijesto razvaljajte valjkom na željenu debljinu, a u pravilu ne smije biti pretanko, ali ni predebelo. Narežite ga na trake i ostavite 10 minuta da se malo prosuše pa narežite na krpice željene veličine. Kupus narežite, posolite i ostavite da malo odstoji.
Luk sitno nasjeckajte i popržite na masti ili ulju. Dodajte kupus i vodu i dinstajte dok ne omekša. Sve po želji začinite soli, paprom i paprikom. Krpice kuhajte u malo posoljenoj vodi. Kad su kuhane dodajte ih u kupus i dinstajte još 5 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice