Gljivesu odlična zamjena za meso, a ako ih spojite u kombinaciji s još jednim jesenskim plodom - kestenom, i napravite bogat nadjev za pitu, nećete ni primijetiti da nema mesa.  

Sastojci za tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 200 g hladnog maslaca
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica hladne vode

Priprema:

Prstima mijesite hladan maslac i brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjak i žlicu hladne vode pa povežite u jednoliku smjesu. Nemojte previše mijesiti, tako će se otpustiti gluten i tijesto će postati žilavo. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata.

Sastojci za punjenje:

  • 50 g maslaca
  • 2 poriluka
  • 350 g šampinjona
  • 2 češnjaka
  • svježi ili suhi timijan (po želji)
  • 50 g glatkog brašna
  • 1 žlica dijon senfa
  • 100 ml vina
  • 200 ml povrtnog ili mesnog temeljca
  • 200 g kestena

Priprema:

U velikoj tavi otopite maslac, dodajte poriluk i pirjajte pet minuta. Dodajte gljive i pirjajte dodatnih pet minuta, a zatim ubacite timijan i češnjak. Dodajte brašno i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte senf i vino pa kuhajte dok alkohol ne ispari. Dodajte temeljac i zakuhajte do vrenja, a potom smanjite vatru i kuhajte dok se lagano ne zgusne. Dodajte kestene, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i pripremite tijesto.

Tijesto podijelite na dva dijela. Oba dijela razvaljajtezvaljajte u krug, na debljinu od otprilike jednog centimetra. Jednim dijelom tijesta obložite dno kalupa, dodajte nadjev pa preklopite ostatkom tijesta. Dobro utisnite rubove, premažite žumanjkom i probušite rupice na vrhu. Pecite 40-45 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.