Tople i hladne ljetne kombinacije su zdrave i ukusne, ali i zanimljive zbog boja i načina serviranja. Ukoliko volite hobotnicu, hranjivu i ukusnu namirnicu preporučamo pripremu ukusnih salata za čiju pripremu postoje brojni recepti. Od onih jednostavnih u kojima se meso hobotnice začini s malo ulja i octa te maslina i kapara, do onih koji uključuju i dodatak luka, krumpira, rajčica... Donosimo recept u kojem su doborodošle i masline i rajčice ali i svježi krastavac, recept koji približava kako se priprema salata od hobotnice u Grčkoj.

A ukoliko niste sigurni kako skuhati hobotnicu, donosimo savjet. Prije svega, ukoliko vaša hobotnica nije zamrznuta, savjet je da očišćenu zamrznete kako bi meso bilo savršeno mekano nakon kuhanja. Za pripremu je potrebno odmrznutu hobotnicu kuhati oko sat vremena u soli bez dodatka soli, kuhanu isprati te ohladiti i narezati za salatu.

Salata od hobotnice na grčki način

Sastojci:
Srednje velika hobotnica
1 luk
1 češanj češnjaka
10 otkoštenih maslina
1 svježi krastavac
nekoliko svježih mesnatih rajčica
par komada suhih rajčica
manji komad feta sira
vinski ocat
maslinovo ulje
svježi ružmarin
svježa majčina dušica

Priprema:
Kuhanu hobotnicu očistite, ogulite i narežite na komadiće. Povrće narežite, češnjak protisnite ili narežite na tanke listiće. Još mlaku, kuhanu hobotnicu pomiješajte s povrćem kako bi se sve povezalo. Začinite po ukusu. Izmrvite feta sir, pospite po salati i dodajte natrgane listiće majčine dušice i malo ružmarina. Protresite, ne miješajte, i poslužite.