Špecle je tradicionalno njemačko jelo koje se često pripremalo u bivšoj Jugoslaviji. Zamjena su za tjesteninu, a podsjećaju i na noklice za juhu. Poslužuju se kao prilog mesu s umakom, mogu se zapeći u složencima, a postoji i slatka varijanta s ovim tijestom, s makom, orasima ili čokoladom. Priprema je jednostavna, a sastojci jeftini.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3-5 žlica oštrog brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaja i postepeno ih dodajte jer smjesa ne smije biti pregusta. Tijesto treba biti gušće nego za palačinke, a rjeđe od onog za noklice za juhu.

Na lonac s kipućom vodom stavite ribež i žlicom ulijevajte smjesu, a zatim ribež lagano povlačite da se naprave špecle i da odmah padnu u vodu. Ako imate okrugli ribež stavite preko posude i na isti način poslažite i naribajte tijesto.

Kuhane špecle će isplivati ​​na površinu, pa ih procijedite, prelijte uljem, promiješajte i poklopite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto.