Njoki se na talijanskom prevode kao "male grudice". Iz kulinarske perspektive, ove grude se odnose na male komadiće tijesta. Tijesto za njoke možete napraviti od krumpira, griza ili ricotta sira. Ipak, najzastupljeniji su njoki od krumpira. Rade se od kuhanog krumpira, malo brašna i jaja (ponekad). 

Iako mnogi njoke smatraju tjesteninom, oni su zapravo okruglice jer se rade od krumpira, a ne od brašna. Što se tiče upotrebe jaja, kako se njoki ne bi uništili, a kako biste ih mogli oblikovati, koristite samo žumanjke.

Naučite kako napraviti svježe domaće njoke od krumpira sa samo 4 sastojka i jednostavnim uputama korak po korak. Tajna je u crvenom krumpiru, žumanjku i fino mljevenom brašnu tip 00, za najbolju teksturu i okus. Bijeli krumpiri su "brašnasti" i nisu prikladni za njoke.

Sastojci za domaće njoke:

  • crveni krumpir
  • žumanjci
  • sitna morska sol
  • brašno tipa 00
  • griz brašno, za posipanje
undefined
Shutterstock 

Priprema:

Kuhajte krumpir s kožom dok ne omekša oko 25 minuta. Ocijedite i dobro osušite. Kad se dovoljno ohladi za rukovanje, ali još uvijek topao, uklonite koru. Nasjeckajte krumpir u zdjelu.

U sredini krumpira oblikujte "bunar". Dodati žumanjke, posoliti i malo posuti brašnom. Nekoliko puta lagano promiješajte vilicom, postupno dodajući ostatak brašna. Kad se tijesto počne lijepiti, zatvoriti ga rukama.

Zamijesite tijesto. Nježno ga spojite u kuglu. Ne morate raditi tijesto (ovo nije tijesto ili tijesto za kruh). Tekstura treba biti lagana, mekana i glatka. Pokrijte i ostavite stajati 10 minuta.

Kuglu tijesta prerezati na 4 jednaka dijela. Jedan dio razvaljajte u cjepanicu od 25-30 cm. Narežite na 20-22 njoka veličine oko 1,25 cm od kojih ćete napraviti jastučiće. Gris prebaciti u pleh posut brašnom da se ne lijepi. Ponovite s preostalim dijelovima.

Radeći u serijama, ubacite nekoliko njoka u kipuću, posoljenu vodu. Bitno je da voda bude obilno posoljena, inače će njoki biti bljutavog okusa. Kuhajte 30 sekundi do 1 minute. Kad isplivaju na vrh, spremni su. Prebacite izravno u umak.