Starinsko domaće jelo trganci jedno je od onih jela koja nas podsjećaju na djetinjstvo. Radi se o domaćoj tjestenini koja se priprema od najjeftinijih sastojaka, brašna, jaja i vode, a može i bez jaja. Dobili su ime po načinu na koji se rade, naime, komadići tijesta se "otrgnu" rukom i nije važno da su pravilnog oblika. Nakon što se skuhaju u vodi, dinstaju se na luku. Ukusni su kao prilog uz meso na saftu, ali i kao samostalan obrok.
Sastojci:
- 300 g brašna (može bijelo, polubijelo ili crno brašno)
- 1 jaje
- voda
- prstohvat soli
- luk
Priprema:
Pomiješajte sastojke i zamijesite tijesto i formirajte kuglu. Zakuhajte vodu i kad zavri, trgajte komadiće rukom i ubacujte u kipuću vodu. Kuhajte ih oko 20 minuta. Kuhani su kad isplivaju na površinu, ocijedite ih i prodinstajte na luku. Po želji ih možete još posoliti.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice