U pripremi svakako koristite ocat; on pomaže da se bjelanjak ne razdvoji, a okus octa nećete osjetiti na jajetu. Pomoću žlice obavezno napravite vrtlog u vodi. Prije ubacivanja jajeta u vodu, razbijte ga i stavite u sitno sito. Rjeđi i tekući bjelanjak će iscuriti dok će čvršći bjelanjak ostati te će obaviti žumanjak tijekom kuhanja. Umjesto sita možete koristiti manju zdjelicu u kojoj ćete razbiti jaje prije ubacivanja u vodu.

Upotreba male zdjelice omogućava da pravilo razbijete jaje bez razbijanja žumanjka, da u jajetu nema ljuske te da ga možete brže izliti, samo jednim brzim potezom u vodu. Koristite duboki lonac s vodom za poširanje te svježa jaja. Za čvrsti bjelanjak i tekući žumanjak jaje je potrebno poširati tri do četiri minute. Sad kad znate sve savjete, bacite se na posao!

Savršeno poširano jaje

Sastojci:
1 jaje
1 žlica octa

Priprema:

Napunite duboki lonac s vodom te stavite na vatru da zakuha. Kad voda zavrije, smanjite vatru. Dok čekate da voda zavrije, razbijte jaje u sito s najmanjim rupicama ili u malu zdjelicu. Ako koristite sito malo ga vrtite dok ne uklonite sav tekući i rjeđi bjelanjak, a zatim ga vratite u manju zdjelicu. Umiješajte ocat u vodu i pomoću žlice napravite vrtlog. U sredinu dodaje jaje i kuhajte ga tri minute.

Izvadite jaje šupljikavom žlicom i lagano ga potapkajte papirnatim ručnikom kako bi uklonili višak vode. Poslužite odmah.