Kad dođu hladniji dani, počinje sezona jela od kiselog kupusa. Doznajte kako ukiseliti kupus za zimnicu. 

Sastojci:

  • 1300 g kupusa, jedna srednja glavica očišćena od vanjskih listova
  • 15-20 g morske soli
  • nekoliko listova lovora
  • ½ žličice sjemenki kumina

Priprema:

Za pripremu kiselog kupusa kupusu prvo skinite vanjske listove, a zatim ga izvažite na kuhinjskoj vagi. Koristite 1-1,5% soli. Ako je vaš kupus težak 1 kg, stavite 10-15 grama soli. Zatim kupus narežite na četvrtine i izrežite mu jezgru. Svaku četvrtinu uzdužno narežite na vrlo tanke trakice. Možete koristiti i ribež.

Narezani kupus premjestite u veću i čistu zdjelu i posolite pa ga rukama žustro miješajte 5-10 minuta. Kupus će pustiti puno tekućine, što više tekućine to bolje. Sada možete dodati lovorov list i malo kumina. Stavite kupus u čistu veliku staklenku i prelijte svu tekućinu do vrha. Koristite šaku ili nešto teško da ga gurnete i pritisnete. Tekućina treba plivati ​​na površini kupusa. Koštunicu stavite na vrh kupusa.

Zatim pokrijte staklenku čistom krpom ili plastičnom folijom i pričvrstite je gumicom. Kelj se kiseli 3 do 10 dana na temperaturi od oko 18 °C do 26 °C. Držite staklenku podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Kupus protisnite najmanje dva puta dnevno. Bitno je da na vrhu ima dovoljno tekućine. Probajte nakon 3 dana. Ako vam se sviđa okus, poklopite i stavite u hladnjak. Ostavite kupus da se kiseli 14-21 dan u hladnjaku.

 Izvor: StvarUkusa