Njoki se na talijanskom prevode kao "male grudice". Iz kulinarske perspektive, ove grude se odnose na male komadiće tijesta. Tijesto za njoke možete napraviti od krumpira, griza ili ricotta sira. Ipak, najzastupljeniji su njoki od krumpira. Rade se od kuhanog krumpira, malo brašna i jaja (ponekad).

Ovo je recept talijanskih baka.

Sastojci:

  • 900 g krumpira
  • 60 g jaja, lagano tučenih
  • 230 g brašna
  • morska sol sitnog zrna
Domaći njoki po receptu talijanskih baka
Shutterstock 

Priprema:

Prvo veliki lonac napunite hladnom vodom. Vodu posoliti, pa krumpir prerezati na pola i staviti u lonac. Zakuhajte vodu i kuhajte krumpir dok ne omekša, oko 40-50 minuta. Krumpire izvadite iz vode šupljikavom žlicom jedan po jedan i ocijedite višak vode. Stavite svaki komad krumpira na veliku dasku za rezanje i ogulite ga. Vodu od krumpira sačuvajte.

Također, ogulite svaki krumpir što je prije moguće nakon što ga izvadite iz vode (a da se ne opečete), jer krumpir trebate zgnječiti dok je vruć. Nemojte ga previše zgnječiti. Nakon što ste ga zgnječili, ostavite da se ohladi desetak-petnaest minuta.

Nakon toga umutiti jaje i umiješati ga u pire krumpir. Odozgo pospite brašnom. Sve promiješajte odozdo, ukupno dva puta promiješajte i pazite da se smjesa ne raspada. Lagano premijesite tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, možete dodati još brašna. Tijesto treba biti vlažno, ali ne ljepljivo. Izrežite ga na 8 dijelova, pa svaki dio lagano razvaljajte u valjak, otprilike debljine palca. Još malo posuti brašnom.

Za oblikovanje njoka svaki kolut lagano pritisnite vilicom. Njoke treba saviti u oblik blagog slova "C". Ostavite ih sa strane i po potrebi još malo pobrašnite dok ih ne stavite kuhati. Zagrijte vodu od krumpira, po potrebi još posolite i pustite da prokuha. Kuhajte njoke u serijama tako da ih ubacite u kipuću vodu. Kad budu gotovi, isplivat će na površinu. Izvadite ih iz vode nekoliko desetaka sekundi nakon što isplivaju. Stavite njoke na tanjur i prelijte omiljenim umakom.