Pistacije sadrže manje masnoće od ostalih orašastih plodova, a bogate su proteinima. Od njih možete pripremiti domaći maslac, ali i dodati ih u razne kolače, koristiti kao posip umjesto lješnjaka ili oraha, ali i umiješati u kremu. 

RASKOŠNA MOZART TORTA S NUTELLOM: Božanstvena slastica s marcipanom, pistacijama i nugat kremom pravi je užitak za nepce

1. Baklava s pistacijama

Sastojci:

  • svježe kore za savijaču
  • 350 g maslaca
  • 350 g mljevenih pistacija
  • 2 žlice kristal šećera

Za sirup:

  • 4 šalice vode
  • 3 šalice šećera
  • sok od jednog limuna
3 recepta za slastice s pistacijama
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte sastojke za sirup i prokuhajte. Kore poredajte na tepsiju, svaku premazati maslacem i pospite pistacijama pomiješanim s kristal šećerom. Pecite na 200ºC 40 minuta. Hladnim sirupom preliti kore i rezati.

2. Fudge s pistacijama

Sastojci:

  • 350 g tamne čokolade
  • 400 g kondenziranog mlijeka (konzerva)
  • 30 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 120 g oljuštenih pistacija
Fudge s pistacijama
Shutterstock Fudge s pistacijama

Priprema:

Nasjeckanu čokoladu pomiješajte s kondenziranim mlijekom, maslacem i malo soli pa stavite na vatru i miješajte dok se ne otopi. Pistacije oljuštite, grubo nasjeckajte pa ih umiješajte u otopljenu čokoladu.

Prelijte smjesu u četvrtasti dublji kalup pa zagladite nožem. Stavite u hladnjak na hlađenje, a potom narežite na male kocke. Čuvajte u posudi s poklopcem u hladnjaku ili zamrzivaču.

3. Mini pavlova s pistacijama

Sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 225 g šećera
  • 1,5 žličice gustina
  • 3/4 žličice octa
  • 50 g oljuštenih pistacija

Kompot od višanja:

  • 200 g šećera
  • 225 ml soka od naranče
  • 3 žlice soka od limuna
  • 600 g višanja očišćenih

Krema od jogurta od vanilije:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 pune žlice grčkog jogurta
3 recepta za slastice s pistacijama
Shutterstock 

Priprema:

Prvo napravite pavlove tortice od pistacije. Zagrijte pećnicu na 140°C, veći lim obložite papirom za pečenje. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli u velikoj zdjeli dok ne dođe do gustoće snijega. Potpuno umiješajte šećer, da dobijete vrlo čvrstu i sjajnu maringu. Postupno umiješajte gustina i ocat, a zatim umiješajte sve osim obilno natrpane žlice nasjeckanih pistacija.

Stavite 6 velikih žlica smjese, dobro razmaknite jedno od drugog na limu za pečenje. Zatim, koristeći stražnju stranu žlice, raširite svaki u krug od 10 cm, lagano umočite u sredinu dok to radite. Svaku pospite s nekoliko ostavljenih pistacija i pecite 45 minuta. Isključite pećnicu, ostavite otvorenu lagano pećnicu i ostavite ih unutra da se ohlade.

U međuvremenu skuhajte kompot od višanja. Stavite šećer u zdjelu sa sokom od naranče i limuna, pa ostavite na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte višnje u malu zdjelu, zatim vratite tavu na vatru i brzo kuhajte dok se sok ne smanji za otprilike pola. Ostavite da se malo ohladi, zatim prelijte preko višanja i ohladite dok ne zatreba.

Neporedno prije posluživanja, umutite vrhnje i ekstrakt vanilije, a zatim umiješajte jogurt. Žlicom dodajte malo u sredinu svake pavlove, prelijte kompotom od višanja i poslužite.

izvor: delicious