Sezona breskvi je na samom vrhuncu, a mi smo za vas pronašli recept za kolač za koji nećete morati paliti pećnicu kako bi ga pripremili. Slatke breskve u kombinaciji s kremastom kremom od sira mascarponea osvojit će vas svojim laganim ljetnim okusom. Kolač se priprema slično kao tiramisu.
Sastojci:
- 7 breskvi
- 250 ml tamnog ruma
- 660 g šećera u prahu
- prstohvat cimeta
- 1 mahuna vanilije
- 500 g mascarpone sira
- 185 ml gustog vrhnja
- 1 žlica šećera u prahu
- piškote
Priprema:
U lonac stavite breskeve, rum, šećer, cimet i vanilju te 500 ml vode. Pustite da lagano kuha na srednje niskoj vatri. Smanmjite toplinu na najnižu, djelomično poklopite i kuhajte 10 minuta ili dok breskve ne omekšaju. Stavite u hladnjak na 1 sat da se ohladi.
Izmiksajte mascarpone, vrhnje i šećer u prahu u zdjeli dok ne dobijete kompaktnu kremu. Pokrijte i stavite u hladnjak. Onložite kalup dimenzija 11x24 cm plastičnom folijom. Ocijedite smjesu od breskvi, a tekućinu za poširanje ostavite. Stavite 8 polovica breskvi na čistu radnu površinu i malin nožem svaku polovicu narežite na ploške debljine 1 cm.
Piškote umačite sa svih strana lagano u tekućinu od breskvi. Ponovite s još 4 piškote. Rasporedite piškote poprečno preko dna pripremljenog kalupa. Rasporedite kekse poprečno preko dna pripremljenog kalupa, obrezajući ih da pristaju.
Rasporedite smjesu mascarponea po keksima. Na vrh stavite polovicu kriški breskve lagano preklapajući. Rasporedite tanski sloj preostale mascarpone smjese po kriškama breskve. Nastavite slagati preostalim piškotama umočenim u tekućinu od breskva, smjesom od mascarponea i kriškama breskve, a završite s piškotama. Lagano lupnite posudom o radnu površinu da se smjesa slegne. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći da se stegne.
U međuvremenu stavite 250 ml preostale teućine u mali lončić. Pustite da se lagano kuha na srednjoj vatri. Kuhajte 5 minuta dok se sirup ne zgusne. Prebacite u zdjelu otpornu na toplinu. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.
Preokrenite kolač na pladanj za posluživanje. Uklonite plastičnu foliju, preostale polovice breskvi narežite na kriške. Rasporedite po torti i prelijte sirupom.
Izvor: taste
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice