Što je jesen bez kestena, jedinstvenoga ploda sezone... Ako želite u hladnim mjesecima uživati u ovom neodoljivom okusu, predlažemo vam jednostavan recept kojim ćete kestene ili marune pretvoriti u poslasticu u kojoj će uživati cijela obitelj. Za pripremu ove delicije koju Francuzi confiture de chataigne, potrebno je strpljenja i vremena, a zanimljivo je kako ovisno o okusu ploda kestena će ovisit i okus, ali i boja te mazivost ove marmelade ili namaza. I za kraj, osim u slatkim varijantama uživajte u marmeladi od kestena posluženoj uz raznovrsne sireve.

Sastojci:
1 kg kestena
1 kg šećera
1 mahuna vanilije

Priprema:
Stavite zarezane kestene ili marune u dosta hladne vode i kuhajte oko sat vremena. Kuhane kestene ocijedite, ogulite i usitnite u pire. (Savjet je učiniti to u blenderu ili štapnim mikserom uz dodatak malo vode kako bi se lakše dobila kremasta smjesa.)
Izvažite pire i istu količinu šećera. Na laganoj vatri u 200 ml vode kuhajte vaniliju i šećer desetak minuta pa dodajte pire. Ako želite, dodajte malo korice limuna ili naranče te u tom slučaju procijedite sirup prije dodavanja kesten-pirea.
Kuhajte do pola sata na laganoj vatri neprestano miješajući. Vruću smjesu prelijte u staklenke i zatvorite ih.