Nekada su kolači s orasima bili najpopularnije slastice, posebice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Od štrudla od dizanog tijesta do raskošnih kremastih torti s biskvitom bogatim orasima, a upravo takvu tortu obožavao je iJosip Broz Tito čiji omiljeni kolač nosi njegovo ime.Orasi i čokolada kombinacija su i utorti koja je dobila ime po najvećoj estradnoj zvijezdi bivše države - Lepoj Breni.

Kad nemate vremena za pripremu kompliciranih torti ili orehnjače, isprobajte recept s YouTube kanala Domaći recepti, za kremaste kocke s orasima kakve se više ne pripremaju. 

Sastojci za koru:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 10 bjelanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 10 g praška za pecivo

Krema:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 10 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 600 ml mlijeka
  • 100 g brašna

Priprema:

Bjelanjke sa šećerom istucite u čvrst i čvrst snijeg. Ulijte u podmazanu tepsiju. Pecite 18 do 20 minuta, ovisno o pećnici. Pustite da se ohladi pa pečenu koru prerežite po dužoj strani, da se dobiju dvije manje. Za kremu pomiješajte žumanjke, šećer, brašno i 200 ml hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka staviti na vatru da prokuha.

U prokuhano mlijeko ukuhajte žumanjak i miješajte dok se ne zgusne. Preko kreme stavite najlonsku ili foliju ostavite da se ohladi. Ako nadjev istresete iz tepsije u drugu posudu, brže će se ohladiti. Ohlađen puding od žumanjaka izmiksajte. Posebno izmiksajte omekšali margarin ili maslac pa mu u dva navrata dodajte puding od žumanjaka. Kore punite kremom: kora, krema, kora, krema. Ukrasite po želji.

Detaljni postupak pogledajte u videu: