Marcipan je tvrda slastica od mljevenih badema i šećera. Ovakav desert postojao je još u davna vremena, a još u 15. stoljeću pripremao se od mljevenih badema, šećera i ružine vodice. Lako ga je pripremiti kod kuće, ukusan je kao samostalni zalogaj, a često se koristi u raznim kolačima. Što je veći udio badema, proizvod je bogatiji i skuplji, a u njegovoj pripremi obično se koristi isti udio badema i šećera. No ako vam je takav presladak, stavite manje šećera. U smjesu možete dodati i ekstrakt vanilije.
Sastojci:
400 g badema
400 g šećera u prahu
2 bjelanjka
Priprema:
Bademe kratko blanširajte, ogulite i osušite. Sameljite u blenderu, a moraju biti jako sitno mljeveni. Dodajte šećer i bjelanjke i mijesite smjesu dok ne postane glatka. Svježe pripremljen možete koristiti odmah ili čuvati u hladnjaku, ali ne preporučuje se zamrzavati ga.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice