Čak i ako ne pripremate puno kolača za blagdane, vjerujemo da ne propuštate barem jednu turu linzera. Kao i drugi sitni kolačići i keksići, počinju se pripremati i mjesec dana prije Božića, jer za razliku od kremastih kolača i kolača od dizanog tijesta mogu stajati puno duže, ako se čuvaju u zatvorenim kutijama. 

Linzeri su porijeklom iz grada Linza u Austriji, a u početku su se pekli kao pita. Spominjanje ovih kolača prvi put je pronađeno u kuharici grofice Anne Margherite Sagramosa 1653. godine. Pita je imala rešetkasti dio na vrhu, a ispod se nalazio džem ili voće. Osnovno tijesto za pite korišteno je za izradu slastice koja se zvala Linzer torte. Dodatni element bilo je bademovo brašno koje je piti dalo bogatu koricu.

Johann Konrad Vogel bio je poznat po masovnoj proizvodnji kolača diljem Austrije koje su kasnije njemački putnici donijeli u Ameriku. Slastičari su počeli peći sitne kolačiće koji su izgledali kao sendvič, ali izrezani da se mogao vidjeti pekmez, što se nazivalo Linzerovim očima. Keksići su najprije bili kružnog oblika, ali su se počeli izrezivati i u obliku zvjezdica, cvjetića, srca... I u početku se Linzer torta punila nadjevom od ribizla, malina, a kako su omiljeni diljem svijeta, pune se okusima po želji. U Americi se pune namazom od brusnica ili lješnjaka, a i kod nas su već dugo blagdanska tradicija s pekmezom od marelica, šljiva, jagoda...

Ovo nije originalan recept za ove prhke keksiće, ali je najjednostavniji i sadrži malo sastojaka.

Linzeri koji se tope u ustima

Sastojci:

300 g brašna

200 g maslaca ili margarina

50 g šećera u prahu

džem ili pekmez (marelica, šljiva...okus po želji)

šećer u prahu za posipanje

Jednostavan recept za linzere
Shutterstock 

Priprema:

U prosijano brašno dodajte maslac ili margarin sobne temperature. Dodajte šećer i zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte na debljinu koju želite i modlicama radite oblike koje želite, zvjezdice, srca, boriće... Pecite na 160 stupnjeva oko 10 minuta ovisno o pećnici.

Kad se ohlade na donji dio namažite pekmez i spojite s gornjim dijelom, možete ih posuti šećerom u prahu. Čuvajte u metalnoj kutiji.