Ako morate potrošiti veću količinu jabuka jer se bojiš da će propasti, napravite vrhunski crumble za cijelu obitelj. Uz jabuke, trebat će vam i nekoliko pristupačnih sastojaka, poput zobenih pahuljica i oraha.

Umjesto oraha možete upotrijebiti i druge orašaste plodove, najbolje lješnjake ili bademe. Također, u crumble možete dodati i sjemenke po želji ili suho voće. Poslužiti ga možete sa sladoledom od vanilije, tučenim vrhnjem i karamelom.

Crumble s jabukom i orasima

Jabuke:

1,5 kg jabuka
30 ml soka od limuna
100 g muscovado šećera

Crumble:
50 g glatkog brašna
50 g zobenih pahuljica
150 g muscovado šećera
150 g oraha
100 g maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Jabuke operite, ogulite i narežite na tanke kriške pa ih prelijte sokom od limuna te pomiješajte sa smeđim šećerom i nekoliko žlica vode. Stavite sve sastojke na vatru i pričekajte da proključaju. Potom ih prebacite u dublju keramičku posudu i pecite 20-ak minuta u zagrijanoj pećnici, sve dok jabuke ne omekšaju. Za to vrijeme pomiješajte brašno, zobene pahuljice, grubo nasjeckane orahe i šećer pa rukama umiješajte listiće maslaca.

Pripremljenu mrvičastu smjesu rasporedite po omekšalim jabukama pa sve vratite u pećnicu na još 20 minuta. Poslužite toplo!