Kombinacija mascarpone sira, piškota i kave zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta – tiramisu. Odlučili smo isprobati drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.

Sastojci:

50 g ribanog kokosa
500 g jagoda
50 ml soka od naranče
50 ml kokosovog mlijeka
500 g mascarpone sira
50 g šećera u prahu
1 žlica limunovog soka
50 g bijele čokolade
130 ml slatkog vrhnja
150 g piškota

Pogledajte OVDJE originalni recept za najbolji tiramisu

Priprema

Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu.

U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.

U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea. Umiješajte i naribanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa. 350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.

Tiramisu s jagodama i kokosom
pixabay 

Na dno pravokutnog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 3 sata.

Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.

izvor: index.hr