Originalni talijanski tiramisu nije desert u čaši, nego klasični kolač. Karakterizira ga okus kave, dobiven na način da se piškote (damski prsti) umaču u kavu te potom u slojevima izmjenjuju s tučenom kremom od jaja, šećera i mascarpone sira.

Na kraju sve zaokružuje gorak okus kakaa u prahu kao kontrast laganoj, slatkoj svijetloj kremi. Donosimo vam recept za originalni, tradicionalni talijanski tiramisu.

Sastojci:

500 grama mascarponea
4 jaja
80 grama šećera u prahu
250 grama piškota
2 dcl jake (slatke) kave
1 dcl ruma (ili 2 dcl marsale)
kakao u prahu

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke dobro istučemo sa šećerom i prstohvatom soli. Dodamo mascarpone i umiješamo kuhačom dok ne postane kompaktno. U drugoj posudi istučemo snijeg od bjelanjaka. Lagano snijeg umiješamo kuhačom u prethodnu dobivenu smjesu.

U većoj posudi pomiješamo kavu i rum te pripremimo posudu u koju ćemo slagati kolač. Piškote umačemo svega par sekundi, kako se ne bi raspale te ih slažemo u posudu. Kada popunimo cijelo dno, premažemo kremom. Na kremu ide još jedan red umočenih piškota i na njih krema. Ako nam sve nije stalo, možemo postupak nastaviti u drugoj manjoj posudi.

Kakao u prahu kroz sito pospemo po kolaču, a s količinom ne možete pogriješiti. Ostavite tiramisu da se ohladi u frižideru barem nekoliko sati.

izvor: mirovina.hr