Kompot je jednostavan voćni desert koji se radi od komadića voća i šećera, a kojeg možete koristiti kao dodatak ili sirup u mnogim desertima. Odlična stvar kod kompota je ta što ga možete napraviti i od smrznutog voća, samo je bitno da je dobro očuvano.
Za pripremu kompota možete koristiti gotovo svo voće, a najčešće se radi od marelica, jagoda, breskva, borovnica, trešnja, kruška ili jabuka.
Kompot možete koristiti u pripremi sladoleda, palačinka, torta, kolača i pudinga. Kako bi pojačali aromu voća preporučujemo vam da u svoj kompot dodate neke začine kao što su naprimjer, korica limuna ili naranče, cimet, vanilija, listovi mente i slično.
Priprema kompota je vrlo jednostavna, a u nastavku vam donosimo recept da pripremu kompota od marelica.
Kompot od marelica
Sastojci:
- 1 kg marelica
- 750 g šećera
- 1 l vode
Priprema:
Marelice dobro operite, preporlovite i izvadite koštice. Namočite ih kratko u kipuću vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu kako biste ogulili kožicu. Deset polovica očišćenih marelica stavite u steriliziranu staklenku, tako da je unutarnja strana okrenuta prema gore. U lonac ulijte vodu i šećer i kuhajte dok se ne otopi pa prelijte preko marelica. Isto napravite s drugim staklenkama.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice