Jabuke spadaju u najzdravije voće i poznata izreka "Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van" nije nastala slučajno. Ovo voće bogato topivim vlaknima pomaže u snižavanju kolesterola u krvi i ubrzava probavu, liječi i proljev i zatvor, štiti zube, bogata je vitaminom C pa štiti i od prehlada. Zbog bogate količine flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka.

Mogu ih jesti svi, osim onih koji su alergični na pektin, a osim svježih, najbolje ih je jesti u kompotu. Također je jako cijenjen jabučni ocat. Kompot od jabuka nije komplicirano skuhati kod kuće. 

Sastojci

1 kg jabuka
1 l vode
80 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
cimet po želji

Recept za kompot od jabuka

15:55
Korak 1

Kuhajte 

Jabuke operite, ogulite i očistite od sjemenki te ih narežite na ploške pa ih stavite u litru kipuće vode. Dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Kuhajte oko 15 minuta.

Kako skuhati kompot od jabuka
Shutterstock 

15:57
Korak 2

Dodajte

Kad se malo prohladi dodajte pola limuna narezanog na kolutiće, da zadrži vitamin C. Dodajte par suhih šljiva ili brusnica, po želji.