Jabuke spadaju u najzdravije voće i poznata izreka "Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van" nije nastala slučajno. Ovo voće bogato topivim vlaknima pomaže u snižavanju kolesterola u krvi i ubrzava probavu, liječi i proljev i zatvor, štiti zube, bogata je vitaminom C pa štiti i od prehlada. Zbog bogate količine flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka.
Mogu ih jesti svi, osim onih koji su alergični na pektin, a osim svježih, najbolje ih je jesti u kompotu. Također je jako cijenjen jabučni ocat. Kompot od jabuka nije komplicirano skuhati kod kuće.
Sastojci
1 kg jabuka
1 l vode
80 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
cimet po želji
Recept za kompot od jabuka
Kuhajte
Jabuke operite, ogulite i očistite od sjemenki te ih narežite na ploške pa ih stavite u litru kipuće vode. Dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Kuhajte oko 15 minuta.
Dodajte
Kad se malo prohladi dodajte pola limuna narezanog na kolutiće, da zadrži vitamin C. Dodajte par suhih šljiva ili brusnica, po želji.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice